23. mars 2011

Wiki, wiki, wiki

Jeg har begynt å bruke wiki i både matematikk og naturfag. Elevene er ikke vant til å bruke slike programmer. Tekstene de legger ut er lange, sammenhengende, inneholder ingen bilder og mye er i stikkordsform. Dette er litt søtt på sin måte. De tenker ikke på at andre "stikker innom" vår wiki og kikker på hva vi gjør og hvordan.
 Wiki er en utrolig flott oppfinnelse. Alle (så lenge wikien er åpen for andre) kan legge inn tekster, bilder, linker. Det er også mulig å endre informasjon man har lagt ut, noe kan oppdateres, noe kan forandres. Man lærer om skriving og publisering, tålmodighet og respekt for hverandres mening. I en wiki samarbeider man på en helt ny måte. Her må hele gruppen, evt klassen bli enige om hvordan teksten blir til. En kan ikke skrive alene, alle bidrar med sitt.

Men hvorfor bruke wiki i naturfag? Er ikke det nok med en bok?
Nytt jordskjelv ved atomkraftverk i Japan
Månens omløpsbane nå "bare" er 356.577 kilometer fra jorda
http://www.forskning.no/artikler/2010/september/259365
Dumpet miljøgift i naturen
Dette er noen få linker som viser at verden er i stadig forandring. Katastrofer, krig, nye medisiner, oppfinnelser innen fysikk og kjemi...... Noe nytt hver eneste dag. Er det mulig å oppnå målene fra læreplanen ved bare å bruke fagbok? Jeg lar andre svare på dette spørsmålet. Min mening er at wiki åpner for nye muligheter. Man får på en måte en nettbasert lærebok som kan redigeres og oppdateres med nye begivenheter. Jeg tror at hvis man bruker dette verktøyet over tid, blir det mer spennende og interessant for både elever, lærere og publikum.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar